KEMALPAŞA’NIN TARİHİ
İzmir’in Anadolu’ya açılan kapısı olan Kemalpaşa, Şehir merkezine 29 kilometre uzaklıktadır. Doğusunda Turgutlu, kuzeyinde Manisa, batısında Bornova, güneyinde Torbalı ve Bayındır bulunur. İlçemiz, Nif Dağı ve Spil Dağı arasında yer alan oldukça verimli ovada kuruludur. Nif Çayı bu verimli ovaya bereket katar.
Kemalpaşa’nın tarihteki adı, Yunanca’ da gelin anlamına gelen ‘’Nif’’ olmuştur. İlçenin bu adı almasında yaz kış yeşillikler içinde olması, özellikle bahar aylarında kiraz ve meyve ağaçlarının çiçek açması ile bir gelin görünümünü alması etkili olmuştur.
İlçemiz Smryna (İzmir) Kenti ile İlydia (Sardes) arasında bir geçiş noktası olması nedeniyle antik çağlarda birçok yerleşime sahne olmuş, özellikle Bizans ve Osmanlı dönemlerinde dikkate değer boyutta iskan görmüştür. 16 Mayıs 1922 tarihinde Yunan işgaline uğrayan ‘’Nif’’ şehri daha sonra 8 Eylül 1922 sabahı Savandağ Mevkiinde yapılan küçük bir çarpışmayı müteakip Türk askerleri tarafından saat 15.00’te kurtarılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 8 Eylül 1922 günü ilçemize gelmiş ve o zaman düşman karargahı olan Askerlik Şubesinde geceyi geçirmiştir. O güne kadar ‘’Nif’’ olan ilçemizin adı, ulu önderin ilçede konaklaması nedeniyle Cumhuriyetin ilanından sonra ‘’Kemalpaşa’’ olarak değiştirilmiştir.